Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Το χαρτί της καπηλείας της ιστορίας και του πολιτισμού

«Η Κωνσταντινούπολη παίζει το μεγάλο χαρτί της πολιτισμικής πρωτεύουσας», έγραφε προ λιγων ημερών η Καθημερινή. Όμως, η Τουρκία δεν παίζει αυτό το χαρτί απλά και μόνο στα πλαίσια μίας συνηθισμένης προσπάθειας προβολής των τουριστικών θελγήτρων της.


Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η Τουρκία παίζει το χαρτί της ισχυρής πολιτισμικής δύναμης γενικότερα, για την κατασκευή της εικόνας της οποίας επιστρατεύει μία έντεχνα κατασκευασμένη – υποτιθέμενη υπερχιλιετή - πολιτισμική διαχρονικότητα. Είναι δε σε πλήρη συνέπεια με τη λογική αυτή που οι Τούρκοι φρόντισαν να μας αιφνιδιάσουν πολιτογραφόντας τον Καραγκιόζη Τούρκο με τη σφραγίδα της Unesco.


Παρακολουθώντας τις κινήσεις αυτές, εύλογα υποθέτει κανείς ότι εντάσσονται στα πλαίσια εφαρμογής της στρατηγικής του λεγομένου νεο-οθωμανικού δόγματος Νταβούτογλου. Ωστόσο, θα είναι λάθος να αντιμετωπίζει κανείς το φαινόμενο του νεο-οθωμανισμού μόνο ως νοσταλγική προσπάθεια αναβίωσης - με σύγχρονους όρους -  μίας άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας. Η καπηλεία του πολιτισμού και της ιστορίας υποκρύπτει επιπλέον την αδυναμία εγκατάλειψης εμφανών ακόμη νομαδικών καταβολών όπου η αρπαγή αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό ιδιοπροσωπείας.
Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται στην προσπάθεια κατανόησης, πρόβλεψης και αντιμετώπισης της συμπεριφοράς της «Ευρωπαϊκής» Τουρκίας.

Σχετική αρθρογραφία:

- «Τούρκος» με απόφαση της UNESCO ο Καραγκιόζης Τα Νέα 14/7/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου