Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Μουσείο Καραθεοδωρή


Με αφορμή την πρόσφατη επιτυχία του Μουσείου Καραθεοδωρή να αποκτήσει την αλληλογραφία του Κ. Καραθεοδωρή με έναν άλλο πολύ μεγάλο Έλληνα μαθηματικό τον Χ. Παπακυριακόπουλο και τον κ. Α. Κάππο, σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε το Σύνδεσμο φίλων του Κ. Καραθεοδωρή.

Σκοποί του μη κερδοσκοπικού Συνδέσμου είναι:
  • Η ανάδειξη της προσωπικότητας του μεγάλου αυτού επιστήμονα που τόσο δόξασε την Ελλάδα ανά την οικουμένη.
  • Η ανάδειξη και αξιοποίηση του πολυσήμαντου και ογκώδους έργου που υπήρξε καθοριστικό για την ραγδαία εξέλιξη των μαθηματικών και άλλων επιστημών που συντελέστηκε από την ανατολή του 19 ου αιώνα.
  • Η δημιουργία ιδρύματος Καραθεοδωρή.
  • Η προώθηση, εξέλιξη και στήριξη του μουσείου Καραθεοδωρή.
  • Η δημιουργία έδρας Καραθεοδωρή και σε ελληνικό πανεπιστήμιο ή μεταπτυχιακού πάνω στο έργο του.
  • Η προώθηση ονοματοθεσιών σε πανεπιστημιακούς οδούς, σχολεία, πλατείες Κ. Καραθεοδωρή.
  • Η πραγματοποίηση τοπικών ή πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών με την επωνυμία Κ. Καραθεοδωρή.
  • Η θέσπιση διεθνούς βραβείου Κ. Καραθεοδωρή για πτυχιούχους Μαθηματικούς.
  • Προσπάθειες για την ίδρυση μαθηματικού τμήματος στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο με έδρα την Κομοτηνή, δεδομένο ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις όπως μουσείο Καραθεοδωρή, σύνδεσμος φίλων Καραθεοδωρή, ανδριάντας Καραθεοδωρή. Εξαιτίας όλων των προηγουμένων θα διαδραματίζονται πλήθος εκδηλώσεων όπως οι μερίδες, διαλέξεις και συνέδρια γύρω από τα μαθηματικά.


Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής υπήρξε δυσθεώρητου ύψους επιστημονική οντότητα του περασμένου αιώνα με σημαντικότατη συνεισφορά στα μαθηματικά και τη φυσική.

Παραθέτουμε μία επιστολή που μιλάει από μόνη της για το μέγεθος του ανδρός:

«Αξιότιμε κύριε συνάδελφε!
Θεωρώ την παράγωγό σας  υπέροχη.
            Αρχικά με δυσκόλεψε ένα μικρό γραφικό λάθος που βρισκόταν στην δεύτερη σελίδα. Τώρα όμως κατανοώ τα πάντα. Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε την θεωρία μ’ αυτήν την μορφή στo Αnnalen derPhysik, γιατί οι Φυσικοί συνήθως δεν γνωρίζουν τίποτε για το αντικείμενο αυτό, όπως και εγώ άλλωστε. Θα πρέπει να σας φάνηκα με την επιστολή μου σαν τον Βερολινέζο εκείνο, ο οποίος μόλις τώρα ανακάλυψε το Γκρούνεβαλντ και ρωτάει αν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι εκεί μέσα.
Αν θέλετε δε να κάνετε τον κόπο να μου αναπτύξετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε στο πρόσωπό μου έναν ευγνώμονα και συνειδητό ακροατή. Κι αν επιπλέον λύσετε το πρόβλημα των κλειστών χρονικών γραμμών, τότε προσκυνώ σας. Εδώ κρύβεται κάτι, με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν οι κορυφαίοι.
Τους εξαιρετικούς  μου χαιρετισμούς
      Δικός σας Α. Αϊνστάιν»

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου