Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Τι είναι τα Συμπόσια της Σύμης;




Οι περισσότερες αναφορές που διαβάζει κανείς στον Τύπο για τα Συμπόσια της Σύμης, αν δεν είναι χιουμοριστικές (βλέπε Lifo/Πιτσιρίκος), έχουν να κάνουν συνήθως με τα παρασκήνια, ενώ οι ουσιαστικές πληροφορίες είναι στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματικές.

Όμως μία συνοπτική παράθεση της δεκατριάχρονης πλέον θεματολογίας του "θεσμού" επιτρέπει στο να αποκτήσει κανείς μία αρκετά σφαιρική αντίληψη για τον προσανατολισμό αυτού του μίνι παγκόσμιου φόρουμ. Διαπιστώνει κανείς ότι τι Νταβός, τι Μπίλντερμπεργκ, τι "Σύμημπεργκ", τα ίδια είναι. Έχουν φαγωθεί όλοι τους με αυτήν την "παγκόσμια τάξη". Ως γνήσιοι φεουδάρχες, κάνουν οι ίδιοι τις ζημιές και ύστερα προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τους υπόλοιπους.
Απολαύστε λοιπόν τα θέματα που απασχόλησαν τα τελευταία δεκατρία χρόνια (1998 - 2010) τη σοσιαλιστική φεουδαρχία, τα οποία μαρτυρούν αυτό που λέμε:
 


1. «Οι σημερινές και αυριανές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη»
(Ευρωπαϊκά θέματα, η ΟΝΕ, οι διατλαντικές σχέσεις, η υπό-περιφερειακή συνεργασία και η παγκοσμιοποίηση.)

2. «Προς μια νέα ηθική παγκόσμια τάξη; Διδάγματα από την πρόσφατη κρίση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη»

(Εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και το Κοσσυφοπέδιο και τις ευρύτερες επιπτώσεις τους στις προσδοκίες για μια πιο ειρηνική και δημοκρατική Ευρώπη. Ο Ελληνοτουρκικός διάλογος και οι προϋποθέσεις επιτυχίας του.)

 

3. «Οδικός Χάρτης για μια Δημοκρατική Ευρώπη»

(Η βασική φιλοσοφία και πρακτική διαχείριση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ. Η ΟΝΕ και οι θεσμικές και πολιτικές επιπτώσεις της, τόσο για τα κράτη μέλη, όσο και για τις υποψήφιες χώρες. Η πρόοδος των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση των θεσμών, ειδικότερα στις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Πρόληψη και επίλυση κρίσεων στην ήπειρο μας.)

4. «Η Ευρώπη στην παγκόσμια κοινότητα: Πρωταγωνιστής ή παρατηρητής; Μια προοδευτική προσέγγιση στις προκλήσεις του 21ου αιώνα»
(Σε τι είδους κόσμο θέλουμε να ζήσουμε και πώς επιθυμούμε να τον διαμορφώσουμε; Υπάρχουν ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις στο είδος της παγκοσμιοποίησης που βλέπουμε σήμερα; Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης; Πώς μπορεί η Ευρώπη να καλύψει αυτό το κενό εξουσίας στην παγκόσμια διακυβέρνηση; Μπορεί η Ευρώπη να έχει ανταγωνιστικότητα, καινοτομίες, ανάπτυξη, διατηρώντας συγχρόνως υψηλό επίπεδο απασχόλησης, υψηλό επίπεδο υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, διαμορφώνοντας έτσι νέα επίπεδα για όλη την υφήλιο;)

5. «Η αντιμετώπιση των αλλαγών και των συγκρούσεων σε έναν υπό μετάβαση κόσμο: οι σημερινές προκλήσεις ηγεσίας για τους Δημοκράτες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο»
(Οι ππροκλήσεις που προκύπτουν για την πολιτική της Κεντροαριστεράς λόγω της ανόδου της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς . Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καθορίσθηκαν επίσης από τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή και έτσι έλαβαν χώρα ουσιαστικές συζητήσεις στο περιθώριο του Συμποσίου μεταξύ των εκπροσώπων των βαλκανικών χωρών και των συμμετεχόντων από τη Μέση Ανατολή.)

6. «Οι Διατλαντικές Σχέσεις στην Εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου - Αναδιαμορφώνοντας την Παγκόσμια Τάξη»
(Εντάσεις και ευκαιρίες στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. Ο ρόλος της ΕΕ, του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη ως εναλλακτικός πόλος παγκόσμιας ισχύος.)

7. «Η Ανανέωση και η Ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης και της Πληροφορικής»
(Οι συνέπειες που επιφέρουν τα νέα μέσα επικοινωνίας στην πολιτική και οι προκλήσεις που γεννώνται από την παγκοσμιοποίηση και την πληροφορική για τη δημοκρατική διακυβέρνηση.)

 8. «Νέες Προκλήσεις για τα Δημοκρατικά Πολιτεύματα στον 21ο Αιώνα»
(Το δημοκρατικό έλλειμμα στη δύση, η αρνητική και θετική επίδραση της τεχνολογίας στα δημοκρατικά πολιτεύματα, οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης στους δημοκρατικούς θεσμούς, απόψεις για την δημοκρατία πέρα από τον δυτικό κόσμο, η επίδραση της τρομοκρατίας στα δημοκρατικά πολιτεύματα, και πώς επαναπροσδιορίζεται η σχέση μεταξύ θρησκείας και πολιτικής.)

9. «Δημιουργικές Πόλεις στον 21ο Αιώνα: Πως να προωθήσεις Αλλαγή και Βιώσιμη Ανάπτυξη»
(Η ενθάρρυνση των πολιτών να συμμετάσχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες, η δημιουργία πλουραλιστικών κοινωνιών, η επίδραση της τεχνολογίας και της μετανάστευσης στο αστικό περιβάλλον, και πως ο αστικός σχεδιασμός επηρεάζει την ανάπτυξη, το περιβάλλον, και την ποιότητα της ζωής σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.)

10. «Στρατηγικές διαχείρισης των κλιματικών αλλαγών»
(Οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στις πολιτικές για το περιβάλλον, την ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διεθνή διακυβέρνηση.)

11. «Κρίσιμη Καμπή: Το Θάρρος για Αλλαγή»
(Η κλιματική αλλαγή και ενεργειακή ασφάλεια, οι μεταρρυθμίσεις σε διεθνείς οργανισμούς και η παγκόσμια κρίση σίτισης.)

12. «Πρώτα οι Πολίτες - Προοδευτική Διακυβέρνηση, Πράσινη Οικονομία και Δίκαιη Κοινωνία»
(Βήματα αυτά που θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για σταθερή οικονομική ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και κοινωνική αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών επιλογών για ένα ελεγκτικό πλαίσιο των διεθνών αγορών, βήματα προς την ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας σε πολιτικά και οικονομικά θεσμικά όργανα, πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για την πράσινη ανάπτυξη και τη δημιουργία γεφυρών με κοινωνικά κινήματα μέσω της συμμετοχικής διαμόρφωσης πολιτικής.)

13. «Πρόσω Ολοταχώς: Ιδέες προόδου για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Κόσμο»
(Η οικονομική κρίση και τα βήματα προόδου που πρέπει να γίνουν για την Ελλάδα και τον κόσμο, κρίση της ηγεσίας στην Ευρώπη, σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.)

Πηγή θεματολογίας: Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου