Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Οι χρηματαγορές στο έλεος των υπερυπολογιστών

Για τις παγκόσμιες χρηματαγορές η 6η Μαΐου 2010 αποτελεί ένα ανατριχιαστικό ορόσημο. Την ημέρα αυτή διαπιστώθηκε ότι ένας από τους μεγαλύτερους υποθετικούς εφιάλτες που θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί, είναι πραγματικότητα.
Η απρόσμενη ανεξέλεγκτη ενδοσυνεδριακή πτώση κατά 9% του δείκτη  S&P 500 έφερε στο προσκήνιο την είδηση ότι τα χρηματιστήρια πλέον ελέγχονται και κινούνται σε μεγάλο βαθμό από μηχανές που ακολουθούν αυτοματοποιημένες εντολές.
Το περιοδικό Bloomberg Businessweek της 24η Μαΐου 2010 διεξήγαγε μία πολύ αναλυτική και ενδιαφέρουσα έρευνα η οποία αποκαλύπτει πως ο άνθρωπος βρίσκεται στο έλεος απρόσωπων υπολογιστών οι οποίοι πραγματοποιούν καθημερινά έναν τρομακτικό αριθμό χρηματιστηριακών συναλλαγών σε δευτερόλεπτα. Το πρόβλημα είναι ότι οι υπολογιστές αυτοί δεν είναι επαρκώς "εκπαιδευμένοι" στο να αντιδρούν όπως οι άνθρωποι σε κάποιες ιδιαιτέρως ασυνήθιστες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να είναι ικανοί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές.
Η 6η Μαΐου 2010 - στην οποία αποδόθηκε το προσωνύμιο "Hysterical Thursday" - απέδειξε πως αυτό μπορεί να συμβεί. Την ημέρα εκείνη οι υπολογιστές δεν δίστασαν να ρίξουν την τιμή σημαντικού αριθμού αξιοσέβαστων μετοχών στο ένα λεπτό του δολαρίου για να επανέλθουν λίγο αργότερα σε φυσιολογικά επίπεδα.    [Το άρθρο του Businessweek στα αγγλικά]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου